LiL.nl en Designwonen.com vragen faillissement aan

Sinds de uitzending van Tros Radar op 9 april jl. is de bedrijfsvoering van LiL.nl in een negatieve stroomversnelling geraakt. Klanten gingen tijdens en na de uitzending massaal hun bestellingen annuleren. Vervolgens halveerde de omzet. Daarnaast zegden verschillende leveranciers het vertrouwen op door niet meer (op rekening) te leveren en ook de payment provider besloot eenzijdig om grotere bedragen langer vasthouden.

In de afgelopen periode heeft het bestuur van LiL.nl alles op alles gezet om de onderneming te redden. Maar met het wegvallen van een beoogde investeerder, bleek een redding niet langer mogelijk. Om deze redenen hebben wij helaas moeten besluiten om de bedrijfsvoering per direct te staken en zelf de faillissementen van LiL.nl B.V. en Designwonen.com B.V. aan te vragen. Het nog langer voortzetten van de exploitatie zou niet in het belang van onze klanten zijn.

Wij betreuren de situatie enorm en wij willen hierbij al onze trouwe klanten en leveranciers heel hartelijk danken voor de prettige samenwerking in de afgelopen zeven jaar. Voor nu is het wachten op de curator die de verdere afhandeling vorm zal moeten geven.


Rob Muntz met boekenplan in Noordhollands Dagblad

Rob Muntz met boekenplan in Noordhollands Dagblad

Rob Muntz in het Noordhollands Dagblad

 

Directeur van LiL.nl, Rob Muntz, in het Noordhollands Dagblad over het Fair Paid systeem om de boekenwereld te redden.


Tekst kader:

In mei 2011 begon Rob Muntz met de online handel LiL.nl, in een pand aan de Westzijde in Zaandam. Hij had niet meer dan vier producten. ,,Kapstok, een dressboy, wat stoelen en lampen." Sinds zes weken is het bedrijf verhuisd naar een loodscomplex in de Zaandamse Achtersluispolder. LiL.nl verkoopt nu 180.000 producten en biedt werk aan elf fte's. De directeur deed ooit de middelbare detailhandelschool in Zwolle. Zijn succes is te danken aan de combinatie van boerenslimheid, durf en eigenzinnigheid. Maar zonder zijn compagnon Ruben Pruim (28) was hij 'niet zover gekomen'.


Tekst verhaal:

Na Fair Trade komt er nu ook Fair Paid. Tenminste, als het aan Rob Muntz (50) ligt. De Zaandamse ondernemer – eerder landelijk bekend als documentairemaker voor radio en tv – heeft een 'reddingsplan' bedacht voor schrijvers en uitgevers. ,,Toen woensdag bekend werd dat boekhandelketen Polare failliet is, dacht ik: dit is het moment."

Muntz broedde al anderhalf jaar op het idee om online boeken te verkopen waarbij een deel van de omzet ('tot tien procent van de winst') wordt teruggegeven aan uitgevers en schrijvers. Naast deze twee groepen roept Muntz ook andere online boekverkopers zoals Bol.com op om dit te gaan doen. Zo moet een fonds ontstaan, als resultaat van het door Muntz gehuldigde principe van 'vermenigvuldig en verdeel'.  ,,Daarmee is internet overigens groot geworden. Ik denk dat je met dit plan een noodlijdende branche te hulp kan schieten. Het is met name fijn voor de vele schrijvers die misschien goed zijn, maar - om wat voor reden dan ook - niet bekend. Zij krijgen zo voldoende betaald en kunnen doorgaan met schrijven, in plaats van de concierge te moeten uithangen. Dat is belangrijk voor de kwaliteit van de samenleving. Bovendien, uitgevers kunnen blijven uitgeven en de handel kan blijven verkopen. Totale win-winsituatie, lijkt mij."

Door onder andere de sluiting van de Slegte, Polare en ECI verdwijnt 'minimaal 15 procent van de boekenomzet uit de winkelstraat'. Online winkels verdienen 'relatief meer'. Webwinkels zoals Bol.com, en Muntz' eigen LiL.nl (zie kader), die ook inkopen via het Centraal Boekenhuis, geven nu namelijk niets terug bij verkoop van een boek. ,,Dit kan en moet anders via Fair Paid." Mede door de macht van online winkels legt de ouderwetse boekhandel geleidelijk aan het loodje. ,,De marges staan nog meer onder druk, en dat raakt ook schrijvers en uitgevers. Nu heb je alleen nog de grote Bruna-keten. Die beperkt zich tot de top 100, en dat is verschraling."

Muntz is online ondernemer met behoud van idealisme. ,,Als wij winst met elkaar delen, wordt de 'onderkant' er beter van. Het biedt schrijvers bijvoorbeeld de kans om te groeien. Wat het belang daarvan is? Een uitgeverij als Nijgh & Van Ditmar draait grotendeels op het succes van een auteur als Arnon Grunberg, maar die was niet meteen bekend. Dat is investeren." Een impuls is meer dan ooit noodzakelijk. ,,Vorig jaar zag de boekhandel een daling van twintig procent."


Meer info? Mail naar boekenfonds@lil.nl